توانایی کودکان در صبر کردن برای رضایت تاخیری میتونه موفقیت های اونها رو در بزرگسالی پیش بینی کنه! در این قسمت میخوایم با رضایت تاخیری آشنا بشیم. این که این مفهوم یعنی چی و چطور میشه توسعه ش داد. (
همه ی قسمت های رادیو یارا)
[audio mp3="https://nerdishme.ir/wp-content/uploads/2023/08/episode-44.mp3"][/audio]
آزمون مارشملو
این آزمون اولین بار در سال ۱۹۶۰ میلادی روی ۵۰۰ کودک ۴ ساله انجام شد. هر کودک در یک اتاق قرار داده میشد که غیر از یک میز، اثاثیه ی خاصی در اون وجود نداشت. روی میز یک ظرف خوراکی (مارشملوهای خوشمزه) وجود داشت که برای کودک جذاب بود. آزمونگر به کودک توضیح میداد که قراره از اتاق خارج شه و اگر کودک صبر کنه تا آزمونگر برگرده، میتونه دو تا مارشملو داشته باشه. اما اگر کودک دلش بخواد زودتر مارشملو بخوره، باید زنگ رو فشار بده تا آزمونگر بیاد و بهش یک مارشملو بده. یعنی اگر کودک نتونه تا برگشتن آزمونگر صبر کنه مارشملوی کمتری دریافت می کنه! زمان کاملی که آزمونگر بیرون از اتاق منتظر میمونده برای همه ی کودکان ۱۵ دقیقه بوده.
کودکانی که در این آزمون شرکت می کنند دو نوع رفتار متفاوت دارند. یک دسته از اونها میتونن تمام ۱۵ دقیقه رو منتظر بمونن و بعد دو تا مارشملوی خوشمزه رو دریافت کنن! این کودکان میتونن لذت آنی ِ کوچک رو فدای لذت بزرگتر و بلندمدت تر بکنن. دسته ی دوم کودکان دلشون میخواد به سرعت مارشملو رو به دست بیارن حتی اگه فقط یکی باشه! این کودکان توانایی کمتری در به دست آوردن لذت تاخیری دارن. اونها لذت های آنی رو ترجیح میدن!
پژوهش های بعدی یک نتیجه ی خیلی جالب داشت: کودکانی که در آزمون مارشملو رضایت تاخیری رو ترجیح داده بودن، در دوره های بعدی زندگی شون موفقیت های بیشتری کسب کرده بودن! مثلا دستاوردهای اکادمیک بیشتری داشتن، عزت نفسشون بالاتر بوده و حتی کمتر سراغ مواد می رفتند! این نتایج باعث شد توجه ها به سمت آزمون مارشملو و به ویژه رضایت تاخیری جلب بشه.
مهارت رضایت تاخیری
ما در زندگی برای رسیدن به دستاوردهای مختلف معمولا در دوراهی های رضایت آنی - رضایت تاخیری قرار میگیریم. مثلا اینکه انتخاب کنیم دو ماه رژیممون رو حفظ کنیم یا اینکه الان کیک بخوریم. یا اینکه چند روز برای امتحانمون درس بخونیم یا بشینیم سریال ببینیم! اینکه بتونیم برای پاداش تاخیری صبر بکنیم و پاداش آنی رو فدا کنیم، یک مهارت محسوب میشه. این مهارت میتونه پیش بینی کنه که فرد چه دستاوردهایی خواهد داشت.
استراتژی های تقویت رضایت تاخیری
در صوت پادکست به صورت مفصل درباره ی این استراتژی ها حرف زدیم. اینجا براتون عنوان هاش رو می نویسم:
- ردیابی پیشرفت در کارها
- جشن گرفتن موفقیت های کوچک
- شکستن اهداف بزرگ به قدم های قابل انجام
منابع
How can delayed gratification boost your productivity and performance
The Marshmallow Test: You’re Hot Then You’re Cold