برنامه‌ریزی خواندن زبان خارجی در خانه

برنامه ریزی یادگیری زبان خارجی در خانه

در پست قبل راجع به یادگیری زبان انگلیسی توضیح دادم  و منابع مفید رو معرفی کردم. امروز میخوام یک روش کلی برنامه‌ریزی برای تمرین یک زبان خارجی در خانه رو توضیح بدم.

فرض اینه که شما در حال حاضر میدونید قراره چه زبانی رو یاد بگیرید. (انگلیسی، فرانسه، ترکی ، …) از طرفی منابع مورد نیاز رو هم دارید. یعنی کتاب‌ها و فیلم ها و هر چیزی که می‌خواید به کمکش زبان یاد بگیرید رو آماده دارید و فقط مونده یک برنامه‌ی درست بچینید و زبان خوندنتون رو شروع کنید.

در این پست یک لیست از سریال‌های مناسب تقویت زبان انگلیسی رو معرفی کردم!

برای داشتن یک برنامه‌ریزی جذاب و مفید، چند تا کار لازمه:

هدف گذاری کلی

در شروع برنامه لازمه که بدونید «می‌خواید به چی برسید.» در مورد زبان خوندن بهتره یک هدف گذاری شامل سه بخش انجام بدید.

اینکه میخواید در چه زمانی، با استفاده از چه چیزی، به چه سطحی از زبان برسید.

بذارید چندتا مثال بزنم:

۱- من می‌خوام تا آخر سال بتونم نمره ی آیلتس ۷ بگیرم و از روی کتابهای کمبریج بخونم.

۲- من میخوام تا سه ماه دیگه به سطح ۲۵ زبان آلمانی در دولینگو برسم.

۳- من می خوام تا تابستون سال بعد که به ایتالیا میرم کامل ایتالیایی حرف بزنم و مکالمات ایتالیایی رو بفهمم و می‌خوام از روی این کتاب آموزش ایتالیایی و این ده تا فیلم این کار رو بکنم.

خب مثال‌ها واضح بودن؟! باید حتما هر سه بخش هدف‌گذاری‌تون شفاف باشه تا دقیقا بدونید از زندگی چی میخواید. یادتون نره که هدف قرار نیست فقط توی ذهنتون باشه و حتما باید یک جا نوشته بشه حالا یا توی بولت ژورنالتون یا اول سررسیدتون یا روی آینه ی اتاق خوابتون!

هدف‌های کوتاه مدت

حالا وقت اینه که اون هدف بزرگ و رویایی رو به بخش های کوچیک تقسیم کنیم. پیشنهاد من تقسیم بندی ماهیانه ست. این تقسیم بندی میتونه بر اساس منابعی که دارید انجام بشه. یعنی اگر شما سه ماه وقت دارید و میخواید ده تا فیلم ایتالیایی ببینید، بهتره این فیلم ها رو بین سه ماه تقسیم کنید و تبدلیشون کنید به هدف های اون ماه.

دوره کردن

برای تقسیم بندی هدف هاتون در زمان بر اساس منابعی که دارید باید حتما به «دوره کردن» اهمیت بدین. ممکنه فکر کنیم فقط کتابهای آموزشی هستند که نیاز به دوره کردن دارن و چیزهایی مثل فیلم و سریال یا پادکست رو یک بار که ببینیم یا گوش بدیم دیگه تمومه! اما این طور نیست.

خیلی واضح میگم. هر چیزی رو که به عنوان منبع برای زبان یادگرفتن استفاده می‌کنید باید دوره کنید. 

کارهایی مثل فیلم دیدن، سریال تماشا کردن، پادکست گوش کردن، کتاب داستان خوندن، آهنگ گوش دادن و … که با هدف تقویت زبان انجام میشن نباید یک بار انجام بشن و باید بارها و بارها دوره بشن. دقیقا مثل کتاب آموزشی خوندن.

خب، حالا این دوره کردن چطور باید باشه؟

فرض میکنیم استفاده کردن از این منابع دو قسمت داشته باشه : ۱- بار اول ۲- دوره کردن

بار اول یک بار اتفاق می افته و دوره کردن میتونه صد بار اتفاق بیفته. یعنی شما یک فیلم رو یکبار برای بار اول میبینید و از بار دوم به بعد میشه دوره و میتونید صد بار همون فیلم رو ببینید!

توی تقسیم بندی زمانی هدف هاتون، چه ماهانه و چه هفتگی بهتره یک تعادل بین بار اولی ها و دوره کردن ها بذارید. بهتره حدود پنجاه درصد از زمانتون برای بار اول باشه و پنجاه درصد برای دوره کردن چیزهایی که قبلا خوندید. البته هرچی بیشتر به پایان زمان اون هدف اصلی و بزرگ میرسید (مثلا دو سه هفته ی مونده به آزمون اصلی آیلتس) دیگه کم کم باید فقط روی دوره کردن تمرکز کنید.

از زبان استفاده کنید

توی برنامه ریزی تون یک قسمت برای استفاده از زبانی که دارید یاد میگیرید بذارید. مثلا هفته ای چند بار به اون زبان حرف بزنید و صدای خودتون رو ضبط کنید. یا با دوستتون قرار بذارید و برید کافه و یک مکالمه بلند مدت به زبان اسپانیایی داشته باشید. یا اینکه خودتون رو آموزش بدید که حتما هر شب چند خط خاطره به زبان خارجی بنویسید. این استفاده کردن از زبان خارجی باعث میشه اطلاعات جدید قشنگ توی مغزتون جا بگیرن و دیگه به این سادگیا قابل حذف نباشن.

بهتره برنامه ی این بخش رو هم کنار هدف‌هاتون ثبت کنید. یعنی بنویسید که من قراره هر روز یک پاراگراف بنویسم یا هر هفته یک روز با دوستم مکالمه داشته باشم. یعنی برای خودتون تسک ایجاد کنید و کاری کنید که استفاده از زبان خارجی براتون تبدیل به عادت بشه.

فلش کارت!

استفاده ی درست از فلش کارت میتونه معجزه کنه. خوندن پنج تا فلش کارت زبان در مسیر اتوبوس از دانشگاه تو خونه در بلند مدت سطح زبانتون رو به شدت بالا میبره. در ضمن نیاز نیست حتما فقط کلمات جدید رو روی فلش کارتها بنویسید بلکه میتونید خلاق باشید. گرامر جدید رو یادداشت کنید. برای خودتون سوال طرح کنید و روی فلش کارت بنویسید و بعدا سعی کنید به اون سوال ها جواب بدید. ایده های زبادی میشه برای استفاده از فلش کارت داشت.

همه ی ما وقت های مرده ی زیادی داریم. توی اتوبوس، توی مترو، پشت در اتاق استادمون توی دانشگاه، تنهایی توی سالن سلف غذا… بیاین این وقتای مرده رو تبدیل به انگیزه برای جلو رفتن بکنیم. استفاده از فلش‌کارت در این وقتای مرده خیلی راحته!

هر روز بهتر بشید

برای یادگیری زبان خارجی در خانه باید حتما برنامه درست داشته باشید اما قرار نیست برنامه‌ای که برای یک سال میچینید در تمام طول سال دست نخورده باقی بمونه. هر دو‌هفته یکبار بشینید برنامه‌تون رو مرور کنید. چیزهایی که به پیشرفتتون کمک نمیکنه رو از برنامه حذف کنید و سعی کنید چیزهای مفیدتر رو جایگزین کنید. یادتون باشه یک برنامه زمانی مفیده که انعطاف پذیر و جذاب باشه پس خودتون رو به زوووووور مجبور به انجام کاری که براتون مفید نیست نکنید.

 

قبلا توی یکی از ویدیوهای آموزشی در اینستاگرام یک برنامه ی کلی و مفید برای یادگیری زبان رو توضیح دادم که میتونید صفحه هاش رو به راحتی توی بولت ژورنالتون اضافه کنید. اگر هنوز این ویدیو رو تماشا نکردید پیشنهاد میکنم از لینک زیر بازش کنید. این ویدیو برای ایجاد صفحه های برنامه ریزی زبان در بولت ژورنال میتونه بسیار مفید باشه:

View this post on Instagram

• تصمیم گرفتم یادگیری زبان فرانسه رو از یک عادت لذت بخش به یک هدف جدی تبدیل کنم! ? در این راستا چند صفحه ی جدید به بولت ژورنالم اضافه کردم که آموزشو توضیحش رو براتون گذاشتم. امیدوارم خوشتون بیاد ? من از ین‌صفحه ها برای خوندن بان فرانسه استفاده میکنم ، شما هم برام کامنت بذارید که میخواید از این صفحه ها برای چه زبانی استفاده کنید؟! ?? . @ilingo.ir . . . . . . . . #بولت_ژورنال #بولت_جورنال #اعتماد_به_نفس #پلنر #زبان #فرانسه #فرانسوی #انگلیسی #آلمانی #زبان_انگلیسی #زبان_آلمانی #زبان_دوم #زبان_فرانسه #زبان_روسی #آموزش #آموزش_زبان #خودخوان #هبیت_ترکر #هدف #هدفگذاری

A post shared by زهرا نجاری (@nerdishme) on

امیدوارم این ایده ها بهتون کمک بکنه. اگر شما برای برنامه ریزی پیشنهاد یا تجربه ای دارین حتما اینجا به اشتراک بذارید تا هم من و هم بقیه بتونیم ازشون استفاده بکنیم. 🙂

7 comments on “برنامه‌ریزی خواندن زبان خارجی در خانه

  1. سلام . ممنون بابت مطالبتون .
    من چند ساعته دارم سرچ میکنم اما هنوز نفهمیدم با چه کتابی باید شروع کنم و چقدر در روز باید وقت بذارم که بتونم از سطح مقدماتی خودم و به نمره ۷ قطعی برسونم .
    اگه راهنمایی کنین ممنون میشم.
    روز خوش

  2. سلام خیلی عالی بود مرسی!!!!
    واقعا خسته نباشید مطالبتون فوق العااده اس!!
    من خواستم در این خصوص یه پیشنهاد خوب بکنم:
    مرکز آیلتس دانشگاه علوم پزشکی تهران، خیلی سیستماتیک و برنامه ریزی شده دوره های آمادگی آیلتس رو برگزار میکنه. همه اساتیدشون تاپ ترین های ایران هستن. من خودم به جرات میتونم بگم حرف ندارن. اینم آدرس سایتشه https://tumscollege.com

دیدگاهتان را بنویسید