بولت ژورنال چیه؟
میشه گفت بولت ژورنال یک دفتر برنامه ریزی خیلی خاصه. برای درست کردن این دفتر، نیازه که که اصولش رو یاد بگیرید و بعد می تونید خودتون دفترتون رو هر طور که دوست دارید طراحی کنید! دفتر هر کسی با بقیه فرق می کنه چون هرکس فقط خودشه که بولت ژورنال خودش رو متناسب با نیازهای خودش می سازه. همین ویژگی باعث شده مردم سراسر دنیا عاشق بولت ژورنال بشن: چون بولت ژورنال یک دفتر برنامه ریزی کاملا شخصیه! در این پست قراره آموزش بولت ژورنال رو به خلاصه ترین شکل ممکن داشته باشیم!

اصول اولیه ی بولت ژورنال
تو می تونی همین الان یک دفتر و یک خودکار برداری و شروع به درست کردن بولت ژورنال بکنی. اما اگه یک کوچولو وقت بذاری و اصول اولیه ی این روش رو یاد بگیری، قدرتش برات چند برابر میشه. مبدع این روش یک اقاست به اسم رایدر کارول و کتابی نوشته به نام برنامه ریزی به روش بولت ژورنال. الان این کتاب در همه جای دنیا منبع اصلی روش بولت ژورنال محسوب میشه. من در سال ۱۳۹۸ این کتاب رو ترجمه کردم و توسط انتشارات کتاب کوله پشتی چاپ شده.

من توی این پست مفاهیم اصلی روش بولت ژورنال رو به صورت خلاصه برات توضیح میدم. به طوری که بتونی بعد از خوندن این پست، بولت ژورنال خودت رو درست کنی. اما پیشنهادم اینه که حتما کتاب رو تهیه کنی و بخونی یا اینکه اگر آموزش ویدیویی رو ترجیح میدی، می تونی ویدیوی وبینار آموزش بولت ژورنال رو تماشا کنی. این دو تا خیلی بهت کمک می کنن.
با این حساب بریم سراغ چارچوب اصلی بولت ژورنال:
۱- خلاصه نویسی
اولین اصل در بولت ژورنال حلاصه نوشتنه. ما توی بولت ژورنال نمی خوایم پشت سر هم خط ها رو پر کنیم، این طوری باید روزی چند ساعت بشینیم پای این دفتر و این طوری بازدهی مون رو از دست می دیم. برعکس، دلمون می خواد تا جای ممکن وقت کمتری رو صرف نوشتن بکنیم. بنابراین به جای نوشتن جمله های طولانی و کامل، همه چیز رو به صورت خلاصه یادداشت می کنیم. مثلا به جای اینکه بنویسیم «یادت باشه شب ایمیل دانشگاهتو چک کنی احتمالا استاد درس ماهواره نمره ها رو فرستاده باشه.» می نویسیم: «چک کردن ایمیل برای نمره درس ماهواره» پس اینو یادت باشه: از وقتی که بولت ژورنالیست شدی، خلاصه بنویس.

۲- بولت ها
معنی اسم بولت ژورنال یعنی دفتری که توش با بولت ها یادداشت می نویسیم. بولت ها علامت های کوچکی مثل ستاره، دایره ، نقطه و غیر هستند که احتمالا توی برنامه ی microsoft word بهشون بر خوردید. در بولت ژورنال سه تا بولت اصلی داریم: وظایف، رویدادها و یادداشت ها
بولت وظیفه
وظیفه یعنی هر کاری که ضرورت داره و باید انجام بشه. ما این دسته از نوشته ها رو با یک نقطه ی تو پر نشون می دیم. هر زمان هم که کاری انجام بشه روی این نقطه یک ضربدر می زنیم.
*در وبینار بولت ژورنال چیست، یک تمرین انجام دادیم برای شناسایی وظایف و اهداف
بولت رویداد
رویدادها نوشته هایی هستند که به تاریخ خاصی مربوط میشن. مثلا تولد دوستمون یا یک بازی فوتبال مهم. این نوع از ورودی رو با دایره ی توخالی نشون می دیم. رویدادها رو هم میشه قبل از اتفاق افتادنشون نوشت تا یادمون نره و هم میشه بعد از اتفاق افتادنشون یادداشت کرد. مثلا : «امروز قرارداد بستم!»
بولت یادداشت
یادداشت ها هر چیزی هستند که می خواهیم بنویسیم تا یادمون نره. به همین سادگی! مثلا «امروز با علی رفتیم لمیز!» یا «استاد تاریخ میانترم رو تغییر داد!»
در شکل زیر چند نمونه از بولت های بولت ژورنال رو مشاهده می کنید. فعلا به بقیه ی قسمتهای صفحه کاری نداشته باشید! فعلا مهم اینه که بولت ها و کاربردها رو تشخیص بدین.
۳- صفحه ها
اگر توی اینترنت گشته باشید حتما انواع و اقسام صفحه های مختلف بولت ژورنال رو پیدا کردید. صفحه های رنگی، مینیمال، ساده و غیره. میشه میلیون ها صفحه ی مختلف برای بولت ژورنال طراحی کرد چرا که میلیون ها آدم مختلف روی کره ی زمین زندگی می کنند و هرکدوم نیازها و شرایط مختلفی دارند.
اما وسط همه ی این صفحه های جورواجور، چندتا صفحه هستند که چارچوب اصلی بولت ژورنال رو تشکیل میدن. بنابراین بهتره که همه حتما این چندتا رو داشته باشن!
یادتون باشه ما توی بولت ژورنال، بکهو نمیشینیم پنجاه تا صفحه درست کنیم! نه! بلکه کم کم با مرور زمان صفحه های مختلف رو به دفترمون اضافه می کنیم.
من در ویدیوی بولت ژورنال سال ۱۴۰۰، چندتا از صفحه های اصلی بولت ژورنال رو درست کردم. تماشا کردن این ویدیو به دردت می خوره! (برای باز شدنش نیاز به فیلترشکن داره چون روی سایت یوتیوبه)
فهرست
اول بولت ژورنال چند صفحه ی خالی برای فهرست میذاریم. توی فهرست، عنوان هر صفحه ای که درست میشه و شماره ی اون صفحه رو یادداشت می کنیم تا بعدا بتونیم راحت پیداش کنیم.
لینک به توضیحات بیشتر درباره ی فهرست
آینده نگار
در این قسمت کارهایی رو می نویسیم که مربوط به زمانی خارج از ماه جاری هستند. مثلا اگر الان آبانه، آینده نگار شامل کادرهای ماه آذر، دی، بهمن و اسفند میشه. می تونیم برای هر ماه نصف صفحه یا یک سوم صفحه رو اختصاص میدیم. اول هر ماه جدید که می خواهیم برنامه ریزی کنیم، به اینده نگار نگاه می کنیم و مواردی رو که از قبل برای اون ماه یادداشت کردیم به صفحه ی برنامه ریزی مون منتقل می کنیم.
لینک به توضیحات بیشتر درباره آینده نگار

ماه نگار
این قسمت مربوط به برنامه ریزی برای ماهیه که توش هستیم. ماه نگار شامل دو صفحه ست: صفحه ی وظایف که توش هدف های ماه، کارهایی رو که می خوایم اون ماه انجام بدیم، اولویت ها و این جور موارد رو یادداشت می کنیم. و صفحه ی دوم میشه تقویم که توش از یکم تا آخر ماه رو علامت می زنیم و رویدادهای زمانی مربوط به اون ماه رو یادداشت می کنیم.
لینک به توضیحات بیشتر درباره ی ماه نگار
روزنگار
روزنگار اصلی ترین بخش بولت ژورناله. معمولا دفترتون رو که باز می کنید با این صفحه کار دارید و هر چیزی رو بهتره اول اینجا وارد کنید و بعدا که وقت کردید از این قسمت منتقلش کنید به بخش های دیگه. یک جورایی چرک نویس بولت ژورنال محسوب میشه و کارش خیلی مهمه! درست کردنش هم خیلی ساده ست! بالای صفحه تاریخ می زنید! همین! این میشه قسمت مربوط به اون روز. حالا می تونید شب قبل یا اول صبح کارهایی رو که می خواید در اون روز انجام بدید بنویسید و بعد در طول روز میتونید یادداشت های مختلف رو بهش اضافه کنید. بعد که نوبت به روز بعد شد، از هرجا که فضای خالی مونده تاریخ روز بعد رو بنویسید و همین روال رو طی کنید.
لینک به توضیحات بیشتر درباره ی روزنگار
۴- مایگریشن (انتقال دادن موارد)
مایگریشن یا همون مهاجرت در بولت ژورنال یعنی آخر هر بازه ی زمانی (آخر هفته، آخر ماه یا آخر سال) بولت ژورنالمون رو باز کنیم و کارهای انجام نشده رو مرور کنیم. بعد در مورد هر کدوم تصمیم بگیریم که آیا باید اون کار به بازه ی زمانی بعدی (هفته ی بعد، ماه بعد یا سال بعد) منتقل بشه یا نه. من این تصمیم گیری رو با پرسیدن دو تا سوال از خودم انجام میدم:
۱- آیا این کار حیاتیه و انجام دادنش ضرورت داره؟
۲- آیا این کار برای خودم یا یکی از نزدیکانم اهمیت داره؟
اگر حواب هر دو تا سوال منفی باشه، اون کار در گذشته می مونه و دیگه منتقل نمیشه. اما اگه جواب بکی یا هردوی سوال ها مثبت باشه یعنی اون کار باید به آینده انتقال پیدا کنه.
لینک به توضیحات بیشتر درباره ی مایگریشن
منبع آموزش بولت ژورنال
الان منبع اصلی آموزش روش بولت ژورنال کتابیه که رایدر کارول نوشته. من (زهرا نجاری) این کتاب رو ترجمه کردم که در اسفند سال ۹۸ برای اولین بار در ایران چاپ شد.
معرفی کتاب برنامه ریزی به روش بولت ژورنال
این چارچوب اصلی بولت ژورنال بود. با درست کردن صفحه هایی که اینجا معرفی کردم و نوشتن به سبک بولت ژورنالی ، می تونید زندگی تون رو از این رو به اون رو کنید.
البته من قبلا در ویدیو وبینار «بولت ژورنال چیست؟» تمام اینها رو مفصل توضیح دادم و حتی یک سری تمرین برای آموزش اولویت بندی و هدف گذاری هم انجام دادیم که برای بولت ژورنال خیلی مفیده. اگ نیاز به توضیحات مفصل و یا انجام دادن تمرین عملی دارید، این ویدیو خیلی به دردتون می خوره. من توی صفحه ی اینستاگرام نردیشمی هم زیاد درباره ی بولت ژورنال حرف می زنم! پس بهم سر بزن!
البته تنوع صفحه های بولت ژورنال خیلی زیاده. چون هر آدمی با استفاده از خلاقیتش می تونه صفحه های متفاوتی رو خلق کنه که متناسب با نیازهای خودش باشن. اگر دنبال ایده ی صفحه های متنوع برای بولت ژورنال می گردید، حتما اینجا رو نگاه کنید.