برنامه های بزرگ، نیاز به تصمیم های مهم داره. وقتی میخوام برای یک سال یا فصل جدید برنامه بچینم، حتما وقتی رو صرف نگاه کردن به گذشته م میکنم. این روزها که تابستون داره شروع میشه ، به زندگیم توی سه ماهی که گذشت نگاه کردم و سعی کردم منصفانه زندگیم رو ارزیابی کنم. بیاید با هم به روند ِ ارزیابی قسمت های مختلف زندگیمون توجه کنیم. این ارزیابی با تاکید بر برقرار تعادل در زندگی انجام شده.
اگر کلا به مبحث ارزیابی علاقه مند هستی، این دو تا رو هم نگاه کن:
تقسیم بندی زندگی به چند بخش
این ارزیابی میگه بیاید زندگیمون رو به ۱۰ بخش تقسیم کنیم. انتخاب این بخش ها خیلی مهمه. باید طوری باشه که این ۱۰ بخش شامل تمام فعالیت هایی که انجام میدیم یا دلمون میخواد انجام بدیم باشه. دسته بندی ای که من توی دفترم انجام بدم رو براتون نوشتم. هر شخص میتونه به میل خودش دسته ها رو تغییر بده یا حتی تعدادشون رو کمتر یا بیشتر کنه. مهم اینه که زندگیمون به چند بخش کلی تقسیم بشه و این بخش ها شامل تمام فعالیت هایی که انجام میدیم باشند!
رشد فردی
به وجود آوردن عادت ها خوب، وقت گذاشتن برای خودم، تقویت روحیه م
رابطه با همسرم
کیفیت زندگی مشترکم و میزان خوشحالیم
خانواده و دوستان
رفت و آمدهای خانوادگی، ملاقات کردن مداوم دوستانم، بی خبر نموندن به مدت طولانی
معنویت/ مذهب
خوندن کتابهای مرتبط، انجام دادن اعمال مذهبی
ورزش و سلامتی
رفتن به باشگاه، داشتن فعالیت بدنی (مثلا پیاده روی)، تغذیه مناسب
تمیزی
انجام دادن کارهای خونه به صورت مداوم
کمک به دیگران
انجام دادن کارهای خیر، هدیه دادن
کار / شغل
منظم بودن در برنامه های کاری، وقت گذاشتن هر روز برای کار
امور مالی
توانایی پس انداز کردن، آگاهانه خرج کردن
تفریح
شرکت در برنامه های هیجان انگیز، رفتن به سینما، تاتر، کنسرت، اتاق فرار و …
نمره داده به هر بخش برای برقرار تعادل در زندگی
بعد از اینکه موضوع ها رو مشخص کردید نوبت به نمره دادن میرسه. برای نمره دادن میتونید به سه ماه گذشته ( یا هر دوره ی زمانی دیگه ای که میخواید اونو ارزیابی کنید) فکر کنید. شروع کنید و کارهای مرتبط با هر بخش رو که انجام دادید، یا میخواستید انجام بدید اما جرئت نکردید یا وقت نشده انجام بدید رو بنویسید. هر کدوم از جمله ها میتونن مثبت یا منفی باشند.
برای مثال، بخش ِ امور مالی میتونه اینطوری پیش بره:
(+) از نوشتن در سایت پول درآوردم.
(+) ده درصد از تمام درآمدم رو پس انداز کردم.
(-) کبف مارک زارا خریدم که خیلی گرون بود اما نمیتونم هر جایی استفاده ش کنم.
بعد از نوشتن تمام جمله های مثبت و منفی برای هر بخش. نوبت به نمره دادن میرسه. با شمردن تعداد مثبت و منفی ها و مقایسه ی بخش ها به همدیگه میتونید نمره ی عادلانه ای به اون بخش بدید. نیاز نیست خیلی دقیق باشید. مطمئن باشید نوشتن گزینه های مثبت و منفی کافیه و نمره ای که میدید به واقعیت نزدیک خواهد بود.
کشیدن نمودار ارزیابی
نمودار ارزیابی بر اساس نمره ی داده شده به هر بخش درست میشه. من اینجا دو نمونه از نمودارهای ارزیابی خودم رو براتون آوردم:
۱- نمودار ارزیابی سالانه
من این نمودار رو در اسفند سال ۹۷ برای ارزیابی زندگیم کشیدم. فکر کردن به بخش های مختلف زندگیم به من کمک کرد تا با دید بهتری برای سال ۹۸ برنامه بچینم و بدونم که باید چه انتظاری از خودم داشته باشم.
۲- نمودار ارزیابی سه ماهه
این نمودار رو هم در پایان خرداد ۹۸ برای ارزیابی بهار کشیدم. نگاه کردن به گذشته خیلی مفیده. پیشنهاد من اینه که چنین ارزیابی ای رو هر سه ماه یک بار انجام بدید تا همواره آگاه باشید که دارید در زندگی به کجا پیش میرید.
تفاوت این دو تا نمودار برای من از زمین تا آسمون. سال ۹۷، توی پنج تا از بخش ها به خودم نمره ی ۲ یا ۳ داده بودم در حالیکه بهار ۹۸ فقط دو تا از بخش ها نمره ی ۳ گرفتند. از این پیشرفت خوشحالم و تمام تلاشم اینه که در پایان تابستان هم از خودم راضی باشم. امیدوارم پست امروز به شما هم برای برقرار تعادل در زندگی تون کمک کنه!
امیدوارم این مطلب رو دوست داشته باشید. نظرتون رو همین پایین برام بنویسید.
سلام زهرا خانوم،
من ۱۵ سالمه و مثل خودت عاشق برنامه ریزی هستم.
همین دیشب با چنلت تو یوتیوب آشنا شدم امروزم با سایتت.
واقعا ذهن خلاقی داری و ایده های خیلی خوبی برای برنامه ریزی کردن داری.
مطمئن هستم که تو یکی از افراد موفق تو برنامه ریزی و کار و زندگیت هستی.
امیدوارم همیشه همین طور موفق باشی.❤?